In memoriam prof. emeritus dr. sc. Damir Kalogjera

 

U Zagrebu je 24. travnja 2023. u 91. godini preminuo dugogodišnji uvaženi član te predsjednik Suda časti Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu, prof. emeritus dr. sc. Damir Kalogjera.

Profesor Kalogjera, istaknuti hrvatski anglist i lingvist, rođen je u gradu Korčuli 27. srpnja 1932. godine. Diplomirao je engleski i južnoslavenske jezike i književnosti 1956. godine na Sveučilištu u Zagrebu, gdje je i doktorirao 1965. godine. Sveučilišnu karijeru započeo je 1957. godine kao asistent u Sarajevu, a od 1964. godine predaje na Odsjeku za anglistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu; redoviti profesor postaje 1982. godine, a profesor emeritus 2002. godine. Predavao je o engleskoj lingvistici, sintaksi i sociolingvistici. Znanstvena je istraživanja počeo u području engleske gramatike, a bavio se i kontrastivnom analizom engleskoga naspram hrvatskog jezika. Od 1970-ih intenzivnije se bavi sociolingvističkim pitanjima. Objavio je mnogobrojne anglističke i sociolingvističke članke u zemlji i inozemstvu, a značajan je i njegov rad na istraživanju govora otoka Korčule. Više o njegovom znanstveno-istraživačkom doprinosu možete pronaći OVDJE.

Među članovima našeg Društva ostat će upamćen kao izuzetno vedra, pozitivna i podržavajuća osoba. Društvo, na čelu s predsjednicom prof. dr. sc. Jasnom Franekić, izražava sućut ožalošćenoj obitelji.